Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2012 18:48 - Feldenkrais сесия
Автор: feldenkrais Категория: Изкуство   
Прочетен: 2336 Коментари: 4 Гласове:
0



Първото занимание бе много интересно за мен , през цялото време ума ми се луташе насам натам , опитвайки се да вкара в някаква рамка това което правихме
Наистина е метод в койно не се изискват някакви физически умения и няма неща, при който може да се окаже че няма да се справиш и тн . . Това което много ми хареса е че дори и да има нещо, което не успявам да направя , след като водещият ти даде няколко насоки разбираш колко по-просто е всъщност да се направи нещото, отколкото ти си се опитвал (амбициозно , с напън). Привлече ме това че колкото по - лесно и рационално схванеш да се движиш , по-приятно и забавно ти се получават позите .Обикновено съм свикнал на обратното - трябва да се представя по-добре, да се напъна още малко , да се мобилизирам и да успея ... Тук се видя ясно че това води до още по-голямо задълбаване. Трябва само да се отпуснеш и да търсиш наи-лесния начин . Това ми се видя ключово - лесното като начин за успех . Понякога това лесно бе толкова лесно , че ми бе трудно да се отпусна за да го направя , навика да се насиля още малко постоянно взимаше превес. Много интересно бе и да наблюдавам ума си - в началото супер много ми се луташе , мрънкаше , но веднъж като заговори водещия и вниманието ти е приковано от гласа му , ума сякъш си намира работа и си работи по -нея , давайки ти възможност да внимаваш много повече върху себе си , отколкото иначе. Накрая ми бе супер "изчистено", малко като след сън - хем нямаш мисли , хем нямаш някаква постоянно жужаща емоция дето цикли в теб . Може да подишаш.
Водещата каза че ще направи сесия следващата сряда (6.06 ) .Групата бе почти пълна което също ми хареса , даже май се говори за 2 -ра група в друг ден . Някой който чете тук ходи ли ? Интересно ми е как другите са видяли метода първия път.
Казаха ни също че е добре да се изговаря това което ти се е случило по време на сесия за да ти остане в съзнанието , иначе го забравяш . Тук имаме страхотна възможност да правим това :  ) 

С две думи , ценно бе , определно има неща които да научи човек за себе си



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. feldenkrais - Feldenkrais method - Втора сесия
08.06.2012 23:10
Фасилитаторът каза че следващата сесия ще е в Петък (15.06) и че сега в началото групата минава през 1-ви етап от упражненията. Имало няколко такива (визуализиращ при който насочваш вниманието си към дадена част от тялото и я маркираш по този начин по време на сесията ; интегриращ , при който се прави примерно само с едната половина на тялото (лява ръка, ляво ухо и тн ) ; и такъв с минимални движения (примерно на кутретата на крака) при който се получава събуждане на нервните окончания там ) които се дават последователно с различна цел и интензивноста при всеки варира. Ние в момента сме на визуализирането. Мога да кажа че е доста спокоен и почти лишен от кой знае какви движения , не че не се движиш , просто е много плавно и отпуснато. На моменти е толкова бавно че леко се успиваш и ако не е гласа на водещия това отдавна да се е случило. Аз разбира се исках да попия всичко и не съм заспивал . Много интересно се получава че в това състояние (мисля че се казва алфа ,заради ниската чистота на която работи умът сърцето и организмът) човек вижда супер чисто това което прави, защото са доста простички движения и можеш лесно да ги обхванеш цялостно,не части от тях . Когато напълно обхванеш едно такова , то почти те всмуква , вниманието се приковава от физическото действие/усещане и всичко друго е на заден план. Това много ми хареса и ми се е случвало много рядко при други упражнения .

Разбрах че нататък има и по-динамични сесии . Водещият каза че е добре човек като се прибере да продължи да прави сутрин/вечер упражненията за по 15 -30 мин , дори може и в леглото , защото така се наслагва ефекта и умът и тялото започват да абсорбират знанието научено по време на сесията и настъпват промени в цялото тяло /поведение .

До петък : )
цитирай
2. irbis - яко клипче
09.06.2012 21:56
ето тов клипче може да ти е интересно. Готино обяснение на метода :)
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=e_i5QuIqcQo
цитирай
3. feldenkrais - Фелденкрайс сесия 15.06.2012, София
14.06.2012 22:21
Следващата сесия ще е утре (Петък ) и доколкото разбирам за 1-вата групата ще е винаги в Петъците

Много ми допада това че през деня човек може да прави всичко което е видял по време на сесиите без това да му отнема кой знае какви усилия или ресурс
Задължително минаваш през движенията дали като ставаш от легло/стол/кола или докато ходиш и се навеждаш или докато се решеш - вниманието ти автоматично ходи в това "как" правиш движението . Не е нужно да ходя в зала , или да съм с група , или учител - по всяко време и навсякъде можеш да се упражняваш колкото си искаш . Хубавото е че всяко движение води до нещо следващо . Сесиите са така направени че постепено ти помагат да откриеш как от най-прости се стига до най-сложни движения и колко умно е тялото . Не че ако отидеш за 5 -та сесия няма да разбереш нищо - това е друг момент който мн ме привлича . Всеки един момент имаш шанс да "схванеш" как работят нещата и този момент винаги е последван от усмивка и удоволствие.

Спомням си и че чух водещия да казва че скоро ще има клубна карта от което спада цената (аз лично много се зарадвах защото 15 лева ми идват в повече на моменти , но както Ви писах в началото - изкуството е основно за по-високите слоеве на обществото в другите страни , един вид лукс)

Друго интересно нещо което се сетих от последната сесия , а и след това дочетох в нета е , че има възможност човек да усети същия ефект от упражненията без даже да се движи! Идеята е че когато си помислиш само за движението , импулса тръгва, отива из цялата нервна система и 70 % от действието е вече направено , в първата секунда след мисълта! Остава тялото да я осъществи , но енергията за това действие така или иначе вече е заделена след мисълта , т.е най-голямото усилие е направено . За реализирането му са нужни още 30 % , което е 2-пъти и нещо по-малко от енергията отделена след мисълта.
Който е чел за йога непременно е срещал това явление - че много енергия се хаби през деня от това че мислим и се спираме в следващия
цитирай
4. feldenkrais - Фелденкрайс сесия - 15.06.2012 , Петък , София
14.06.2012 22:25
момент , което е като да натискаш педала на колелото и спирачката едновременно , опитвайки се да тръгнеш . Правим това десетки пъти през деня и резултата е едно голямо изтощаване в края на деня , без видима причина. Друг резултат от това е и накъсаност на вниманието/съзнането . Ту хванем нещо - спрем. Говорим за едно , сетим се друго , скок подскок скок подскок през живота , и след всичкото това "сърфиране" през живота , накрая се чувстваме на гъз!
Метода учи на последователност , непрекъснатост и интеграция , а не обратните неща. В следващата тема ще пиша за дишането , защото целия метод стъпва на това иначе простичко действие

Ще се видим утре :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: feldenkrais
Категория: Изкуство
Прочетен: 45179
Постинги: 11
Коментари: 18
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930